Els joves del segon camp de treball de Riba-roja recuperen la façana fluvial i fan activitats conjuntes amb entitats locals com la Txavalada

e

Els joves realitzen millores en la façana fluvial del poble.

Deu joves d’arreu de l’Estat: Barcelona, Madrid, Sevilla, País Basc… participen aquests dies en el segon camp de treball Cuidem l’entorn organitzat per l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de la Direcció Territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre. Al matí, els joves, tots majors d’edat, realitzen treballs de millora a la façana fluvial del poble; a la tarda, s’integren en la vida social riba-rojana de la mà dels joves de l’associació local la Txavalada, que han organitzat les seves primeres jornades culturals coincidint amb l’estada dels joves del camp de treball.

Durant dues setmanes, els joves forans, coordinats per l’associació Obre’t’Ebre, estan construint un mur de pedra seca i condicionar el camí que dóna accés al riu Ebre des del Nucli Antic i l’antic castell de la plaça del Forn, donant continuïtat als treballs que ja van fer els joves del primer camp de treball de l’any passat i de la brigada municipal per recuperar aquest espai emblemàtic de Riba-roja. Cap d’ells, mai abans havia construït un mur de pedra seca: “Seguim les indicacions que ens ha donat Paco Vilaplana, un veí amb coneixements i experiència, que ens ha ensenyat la tècnica per construir amb pedra seca; triem les pedres adequades, que siguin planes per un costat; si cal les piquem perquè encaixin i a males els posem una falqueta perquè aguantin”, explica la directora del camp de treball, Roser Arques, d’Obre’t’Ebre.

Arques destaca que durant la seva estada els joves “també treballen valors, com el companyonia, l’empatia i el respecte als horaris i al medi ambient, la convivència…”. Dormen a la segona planta de l’Ajuntament, i entre ells s’autoorganitzen la feina per al bon funcionament intern del camp de treball, repartint tasques diàries, com la neteja. Els participants destaquen “el bon ambient i el bon rotllo entre tots” que s’hi han trobat: “És una experiència molt maca, hi ha molt bones vibracions”, diu Basil Roman, un jove de 18 anys de Barcelona que estudia un cicle formatiu d’infermeria i per a qui aquest de Riba-roja és el tercer camp de treball que fa a l’estiu. El seu company de camp, l’Àlex, també de Barcelona, coincideix també amb la bona relació entre la gent del camp i els joves de Riba-roja, així com altres veïns i entitats locals amb qui fan activitats conjuntes, que els ha permès “gaudir del temps lliure i conèixer millor el poble i la seva gent”.

Activitats conjuntes amb la Txavalada i entitats locals

Joves i jubilats jugen plegats, una de les iniciatives de la Txavalada

Joves i jubilats jugen plegats, una de les iniciatives de la Txavalada

De fet, durant aquests dies els joves de l’associació la Txavalada, reactivada aquesta primavera, estan celebrant les seves primeres jornades culturals amb activitats variades, i també hi col·laboren amb altres associacions del poble, com l’associació de Sardanes i Jotes; la dels Jubilats; la Joventut Esportiva; els Amics de Riba-roja, que diumenge els portaran una visita als forns d’oli de ginebre i les trinxeres de la guerra civil; o el Club Nàutic, que els farà una sortida en caiac demà dissabte.

Tot plegat, el camp és un intercanvi i una experiència molt enriquidora. I és que joves del poble i forans comparteixen tardes jugant a cartes i al billar als Jubilats, o al Rummikub a la biblioteca; han après a ballar la jota i la sardana a les nits a la plaça de l’església, han fet multi esports, jocs de rol i de taula… “Ha estat molt enriquidor per tots, estem xalant molt”, diu la secretaria de la Txavalada, Maria Franquet, corrent pel pati de les escoles durant els jocs la gimcana que acaba amb els joves tots mullats i enfarinats.

A més de les jornades culturals, els xavals de Riba-roja també estan treballant per organitzar actes de la pròxima festa major del poble, a finals d’agost. I és que des que es van presentar fa tres mesos com a entitat local, reactivant l’associació de joves del poble després d’anys sense activitat, els joves de la Txavalada estan decidits a formar part de la vida social del poble, es troben molts cap de setmana per proposar i organitzar activitats. De moment ja han fet un correbars, han gestionat les barres de Berrús i de la festa dels 25 anys de Figots, ara estan en plena celebració de les jornades culturals i tenen a punt una tarda de volei-fang, una festa de l’espuma, de l’aigua… “la qüestió és no parar”, diuen.