ARTÍCLE D’OPINIÓ: Riba-roja creu en el seu futur

ARTÍCLE D’OPINIÓ

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre ha rebut la notícia sobre la inspecció mediambiental integrada, en sentit favorable, del centre de valorització i dipòsit de residus de les Valls. Tot un reconeixement a una tramitació ben feta i transparent d’aquesta infraestructura, d’un departament de Territori que s’ha escoltat a tothom, menys a qui ha estat el seu home de confiança al territori durant tres anys. Fet que ha portat a tot un govern –inclòs el President Torra- a posicionar-ne en contra l’acció legal, reglada i legítima d’un municipi del país.

Tot responia a una estratègia electoral d’ERC Ribera d’Ebre, mai a un sentir comarcal majoritari, en una comarca sense model econòmic consensuat. La Presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre així ho reconeixia en el seu discurs d’investidura, moment en què va fer una defensa aferrissada de la ruralitat alhora que demanava el desdoblament de la C-12. La mateixa Presidenta que mesos enrere es mostrava contrària a un augment del pas de camions en aquesta via. Vam trobar a faltar que es reivindiqués la continuïtat del pont de Riba-roja (via PENTA), perquè Riba-roja és Ribera, no?

La faràndula comarcal ha portat a molts alcaldes a deambular més hores pel terme de Riba-roja que pels seus respectius termes. Esperem que aquesta posició, bel·ligerant contra l’obra d’un poble veí, sigui la mateixa davant la resposta tèbia del Govern de la Generalitat amb els afectats pel foc de la Ribera, i que no acabin com els afectats pels incendis de l’Empordà el 2012.

No entenem la declaració a un servidor com a persona non grata per part del Ple de l’Ajuntament de Benissanet,que no respon al sentir del poble de Benissanet. Ben mirat, l’alcalde de Riba-roja només ha fet el que tan pregona el seu homòleg: el poble mana, el govern obeeix.

El vot favorable sense condicions del PDECAT a una trànsfuga, al Ple de constitució del Consell Comarcal, és la renúncia a la política, signe i símptoma d’un partit en descomposició.
Iniciatives com la creació d’un banc de terres o d’un nou reg de 130 hectàrees a Riba-roja són silenciades. En canvi, la prepotència d’alguns els porta a criticar iniciatives per reduir la generació de residus a la nostra festa major. Si un servidor actués amb tant desvergonyiment podria afirmar que algun pixapinsde la Torre està convertint l’admirable iniciativa solidària Rebrotem en una eina per tapar les vergonyes de la inacció d’un govern en mans del partit on ell milita.

Tot i això, celebrem la reducció del cànon de l’aigua i de residus –iniciativa parlamentària prèvia als incendis- per afavorir la reindustrialització de la Ribera Nord i Flix. Estem cansats que una classe dirigent funcionarial i de l’empresa privada criminalitzi els grans centres d’ocupació riberencs i imposin l’emprenedoria i la generació d’empreses com única via de generació de treball. Aquesta via i l’atracció d’empreses de fora no són vies excloents.
Ara bé, per exigir al govern del país la millora d’infraestructures viàries comarcals, plantar cara perquè ajudin als afectats del foc, afavorir l’atracció d’empreses foranes o fomentar l’emprenedoria riberenca ens cal model de comarca i unitat.

I aquí és on trobaran Riba-roja d’Ebre, que amb el treball continuat i positiu dels darrers anys ha elevat el seu nivell d’autoestima i creu en el seu futur, allunyat dels disbarats que hem presenciat en el que es refereix a política comarcal.

Antonio Suárez Franquet
Alcalde de Riba-roja d’Ebre