Comunicat davant les acusacions de l’alcalde d’Almatret de fer obres malgrat la prohibició del govern

Imatge del vas en construcció del dipòsit controlat de residus.

Imatge del vas en construcció del dipòsit controlat de residus.

Davant les declaracions realitzades per l’alcalde d’Almatret, Jordi Tarragó, sobre les obres que s’estan realitzant en el terme municipal de Riba-roja d’Ebre per a la construcció d’un dipòsit controlat de residus tipus II (no perillosos) i un Centre de Valorització de Residus (CRV) a la partida de les Valls, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre vol fer els següents aclariments:

  • Que dimecres a la tarda quan es va declarar el foc a la Torre de l’Espanyol, i en veure com avançaven les flames, en direcció als termes de Maials i Riba-roja, l’Ajuntament de Riba-roja va ordenar paralitzar les obres i evacuar les instal·lacions, davant el perill que el foc pogués arribar a la zona.
  • Que l’activitat es va poder reprendre dijous a darrera hora, un cop comprovat que el perill de les flames havia passat. En tot moment es manté el contacte amb l’empresa per si les circumstàncies canvien.
  • Que és rotundament fals que continuïn els treballs “amb total impunitat, mentre s’ha demanat que no es fessin treballs al camp”, com acusa l’alcalde del poble veí. La situació d’alerta ha obligat a paralitzar els treballs de desbrossament que s’estaven duent a terme al voltant del perímetre de la instal·lació, uns treballs que es mantenen aturats mentre no passi l’onada de calor i el risc d’incendi.
  • En aquest sentit, recordar que l’obra té un condicionament ambiental, en concret un perímetre de 10 metres d’ample completament desbrossat al voltant de tota la infraestructura, i que actua de tallafoc de la mateixa instal·lació. Aquest perímetre de 10 metres ja estava habilitat abans que es declarés el foc de la Torre.
  • Imatge d'aquest migdia de la desbrossadora aturada, a l'exterior del perímetre de les instal·lacions.

    Imatge d’aquest migdia de la desbrossadora aturada, a l’exterior del perímetre de les instal·lacions.

    A aquest perímetre de 10 metres sense vegetació, només de terra, se li ha de sumar altre perímetre complementari, de 25 metres d’ample, en aquest cas sense arbres, el qual s’estava executant i que és l’obra que està paralitzada arran de la prohibició per l’alt risc d’incendi.

  • Els únics treballs que s’estan realitzant a la zona, segons ha pogut constatar l’Ajuntament, són moviments de terres en zones interiors completament desbrossades, on no hi ha risc d’incendi perquè no hi ha cap tipus de vegetació.

D’altra banda, l’Ajuntament vol agrair la total disposició que ha mostrat l’empresa Lestaca a l’hora de contribuir amb maquinària pesant als treballs d’extinció de l’incendi, tal com se li va demanar dimecres al vespre per part de l’Ajuntament de Riba-roja després que l’alcalde i el regidor de Protecció Civil visitessin el centre de control de Vinebre i constatessin la gravetat i magnitud de la situació.

S'han traslladat a la zona de l'incendi tres màquines de gran tonatge que han treballat a les carreteres que comuniquen Flix amb la Palma i Bovera.

S’han traslladat a la zona de l’incendi tres màquines de gran tonatge que han treballat a les carreteres que comuniquen Flix amb la Palma i Bovera.

L’empresa ha posat a disposició del comandament dels Bombers de la Generalitat dues buldòzers i una retroescavadora d’erugues, així com el personal i el transport necessari per a traslladar-les. Des de dimecres a la nit es van incorporar a l’operatiu per reforçar els treballs que estan duent a terme la Unitat Militar d’Emergències (UME), i més concretament a la carretera T-703 entre Flix i la Palma d’Ebre. Ahir ja van quedar desmobilitzades dues d’aquestes màquines de gran tonatge, mentre que avui encara es manté activa a la zona una de les buldòzers facilitades per l’empresa, concretament a la carretera C-233 entre Flix i Bovera, sota les ordres del comandament responsable i a l’espera de com evoluciona la situació.

Per altra banda, des de l’Ajuntament de Riba-roja es lamenta que una situació crítica com la que s’està vivint aquests dies al territori amb aquest incendi de gran abast sigui aprofitada políticament per un alcalde contrari a la infraestructura de les Valls per tornar a posar sobre la taula la polèmica d’unes obres que disposen de tots els permisos i llicències. Precisament situacions com l’actual posen de manifest la necessitat de col·laborar entre municipis, en lloc de buscar enfrontaments entre pobles veïns.

Per últim, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, en nom de tots els veïns i veïnes, vol expressar la seva solidaritat amb les persones afectades i amb els municipis de Flix, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Maials, Bovera i Llardecans, i agrair el suport i la tasca que estan realitzant els equips d’emergència i totes les persones que estan destinant tots els seus esforços per fer front a una situació tan difícil com la que vivim ara mateix a la comarca.