Riba-roja va a les portes del Parlament per reivindicar el seu Dret a Decidir, davant la negativa del President Torra a escoltar

Una representació de la Plataforma Riba-roja Decideix es concentra aquest matí a les portes del Parlament de Catalunya per fer arribar al Govern català que “Som Riba-roja d’Ebre i volem decidir”, el mateix dia que Torra havia d’atendre a l’alcalde per tractar sobre el conflicte obert entre Govern i Ajuntament a propòsit del dipòsit controlat per a residus industrials no perillosos (tipus 2) i el centre de valorització que a hores d’ara ja s’està construint al municipi, una trobada finalment suspesa a darrera hora, com ja havia passat en dues ocasions anteriors.

Tot i ser un dia laboral i que la cita ha coincidit amb la parada de la nuclear, una representació de riba-rojans han sortit a primera hora del matí en autobús des del poble i es desplacen fins a Barcelona per intentar entregar al President Torra el manifest i el mig miler de signatures recollides aquestes darreres setmanes, on exposen:

Som Riba-roja d’Ebre i Volem decidir

Som Riba-roja d’Ebre, un poble de 1.100 habitants integrat a la comarca de la Ribera d’Ebre, amb un passat agrícola però un present industrial des de mitjans del segle passat.
El nostre canvi de model econòmic, d’agrícola a industrial, comença amb iniciatives energètiques (Indústria Electroquímica, Hidroelèctrica, dos reactors nuclears, parcs eòlics i parcs de plaques solars) que van afavorir, i encara avui afavoreixen, tot el país. Des de la comarca de la Ribera d’Ebre actualment es produeix el 90% de l’energia de Catalunya.
Actualment, al nostre poble hi ha una nova oportunitat d’infraestructura de país: Dipòsit controlat de residus industrials de tipus II (no tòxics) i el Centre de Revalorització de residus de les Valls.
Aquesta indústria representa pel poble de Riba-roja d’ Ebre una oportunitat de creixement que no podem, ni volem, deixar escapar davant l’absència d’alternatives de model econòmic realista i viable tant per a nosaltres com per a tots els pobles veïns de la comarca.
L’evidència de falta de models econòmics alternatius a l’industrial és la constant despoblació del nostre poble (extensiva a tota la comarca). En tan sols tres anys hem perdut 200 habitants (no famílies) i aquest any no s’espera cap naixement.  
Unes dades que parlen per sí soles i, no deixen marge a la interpretació. A aquestes se li sumen un sentiment d’oblit i abandonament davant la falta d’inversió en carreteres i comunicació que afecta a la vida diària dels nostres veïns.  
Riba-roja d’Ebre vol decidir però sobretot vol viure, i sent realistes, vivim en un país industrial que necessita d’aquest tipus d’infraestructures de gestió de residus.
Per tant, no entenem com un projecte amb un recorregut de més de 10 anys i, després de la concessió de llicències i permisos per part de la Generalitat, ara la mateixa Generalitat vulgui paralitzar-lo, al·legant que hi ha alternatives econòmiques (agrícoles i turístiques) que nosaltres sabem de primera mà que no existeixen.
El poble de Riba- roja d’ Ebre.

El President Torra es posiciona sense conèixer la realitat local i comarcal

La que es vista com “la més gran inversió al poble des de la construcció de la presa” s’ha judicialitzat, enfrontant també a pobles de la comarca, després del canvi de postura del Govern català. Tot i que el projecte compta amb tots els permisos (la Generalitat va donar llicència ambiental i urbanística, des dels anys 2012 i 2013), ara el Govern es qüestiona el projecte, buscant escletxes legals contra les seves pròpies decisions, a partir de la sol·licitud del permís d’obres a l’Ajuntament, que va aixecar un moviment polític contrari a la Ribera d’Ebre.

El President Torra ha declinant també visitar el poble, com van fer els seus antecessors, per conèixer de primer mà la realitat local i del nord de la Ribera, de la qual ha demostrat ser un gran desconeixement, situant Riba-roja d’Ebre a la Terra Alta i referint-s’hi com una realitat rural pagesa en seu parlamentària.

Tot i la negativa a rebre a l’alcalde i als veïns de Riba-roja, el President Torra sí que ha rebut a la Plataforma Ribera Digna i a una delegació política comarcal. El Govern s’ha posat al costat dels municipis que han mostrat la seva oposició al projecte, malgrat que durant tots els anys de tramitacions els Ajuntaments no van presentar cap al·legació, i la Generalitat reconeix que tots els tràmits del projecte són correctes en temps i forma.

Riba-roja va anunciar aquesta inversió i l’acord amb l’empresa l’any 2008, i la postura de l’Ajuntament a favor del projecte és unànime, hi ha unitat política i un ampli suport veïnal al projecte, que es veu com una oportunitat de generar riquesa per fer front al despoblament. El compromís amb l’empresa promotora de la inversió és crear 44 llocs de treball.