Concentració demà a les portes del Parlament per la negativa del President Torra a escoltar Riba-roja

El President Torra suspèn per tercer cop la seva trobada amb l’alcalde de Riba-roja per parlar del dipòsit i el centre de valorització de residus de les Valls

L’alcalde de Riba-roja, Antonio Suàrez, assistirà demà al matí a les portes del Parlament de Catalunya acompanyant a la Plataforma Riba-roja Decideix, que ha convocat una concentració davant la negativa del President Torra a escoltar al poble de Riba-roja. L’objectiu dels veïns es lliurar el manifest i les signatures que han recollit els darrers dies a favor de la construcció del dipòsit controlat de residus i el centre de valorització que s’està construint al municipi. Manifest i signatures es van lliurar dimarts passat al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, després de l’anunci de judicialització de la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

La decisió s’ha pres després que Presidència de la Generalitat hagi comunicat aquest matí a l’Ajuntament, mitjançant una trucada telefònica a les oficines municipals, que la reunió prevista per demà dijous 9 de maig entre el President Torra i l’alcalde de Riba-roja quedava suspesa, sense que de moment s’hagi proposat cap nova data.

L’Ajuntament va fer pública la trobada institucional de demà després que en dues ocasions anteriors, el 16 de març i el 17 d’abril, Presidència ja va suspendre la reunió entre ambdues institucions, una trobada en la que està previst tractar de les obres del dipòsit de residus i el centre de Valorització de les Valls. Inicialment, la trobada de demà estava prevista al Palau de la Generalitat, a les 3 de la tarda, però després es va canviar al Parlament a les 10,30 del matí. La concentració dels veïns de Riba-roja està prevista en aquesta hora, les 10,30h.

La negativa del President Torra a rebre a l’alcalde de Riba-roja, qui va ser cessat del seu càrrec com a Director Territorial del Govern a l’Ebre arran de la postura encontrada que mantenen Ajuntament i Generalitat en el tema del dipòsit de residus i després de donar llicència municipal, ha estat rebuda amb decepció a Riba-roja, on hi ha unanimitat política en aquest tema i on avui la plataforma ciutadana ha fet públic un comunicat en el que consideren que “al negar-se a reunir-se amb l’alcalde, s’està negant a escoltar TOT UN POBLE unit per defensar el seu futur”.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, tenia previst explicar demà de primera mà la realitat del municipi i la posició d’unanimitat que manté l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre davant un projecte que suposa “una oportunitat de futur per al municipi” i que és “la inversió més gran a Riba-roja des de la construcció de la presa”. El projecte està previst que s’executi per fases, la primera de les quals ja està en marxa, amb una inversió de més de 5 milions d’euros. La instal·lació, que inclou un centre de valorització de residus, tindrà 4 cel·les, amb una capacitat total de 6.857.067 metres cúbics, o el que és el mateix 25.000 tones l’any, i una vida útil de 21 anys.

Desconeixement de la realitat local per part del President de la Generalitat

Tot just demà farà set setmanes que el President Torra va va rebre una delegació de la Ribera contrària al projecte al mateix Parlament, i va mostrar-se en contra del projecte de Riba-roja. En les seves declaracions en seu parlamentària, el President es va mostrar partidari de donar “oportunitats a tothom” i es va mostrar “enormement preocupat pel despoblament” que pateixen els pobles, però en canvi va mostrar un “gran desconeixement de la realitat de Riba-roja i la Ribera nord” quan va situar Riba-roja a la comarca de la Terra Alta i en un entorn rural, fent referència a la pagesia, però no la realitat industrial de la Ribera. En aquest enllaç trobareu la intervenció del President Torra al Parlament el dia 20 de març.

Aquelles declaracions van provocar la immediata reacció de l’alcalde de Riba-roja, que es va mostrar “perplex” i aquella mateixa tarda va instar al President Torra a visitar el municipi, com han fet els anteriors presidents de la Generalitat, per conèixer la realitat local, i constatar així “de primera mà la problemàtica que tenim arran de la desindustrialització i el tancament de la fàbrica de Flix, i la que tindrem quan tanquem els dos reactors nuclear al 2030 i 2032”. Veure declaracions de l’alcalde de Riba-roja del dia 20 de març en aquest enllaç.