Descartat un vessament tòxic al pantà de Riba-roja

Durant la tarda d’ahir es va aixecar la restricció de l’ús d’aigua de boca després que Protecció i Civil i la delegació del govern a les Terres de l’Ebre confirmessin que no hi ha, ni hi ha hagut en cap moment, perill per a la població a causa de la taca blava que va aparèixer diumenge al pantà de Riba-roja d’Ebre.
Recordem que durant la tarda de diumenge alguns veïns del nostre municipi van alertar a agents rurals sobre un possible vessament al pantà, en observar una gran taca blava sobre la seva superfície. Un cop en coneixement de l’Alcaldia de Riba-roja, aquesta va comunicar la situació a les autoritats pertinents per tal que s’activés el PROCICAT (Pla de Protecció Civil de Catalunya).
La restricció en el consum d’aigua de boca, que es va activar en un principi de per part de l’Ajuntament el diumenge, ha estat activa menys de 24 hores. L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha explicat que es va prendre la decisió perquè «al dipòsit municipal hi havia suficient aigua per a abastar el poble durant 24 hores, i com a mesura preventiva fins rebre la confirmació de les autoritats que no hi havia perill per a la població«. Suárez també ha destacat el comportament dels ciutadans del municipi que «han actuat amb calma i en cap moment van esgotar les existències d’aigua del dipòsit, com sí ha passat a altres municipis«.
Microalgues blaves
Mostres de laboratori del Consorci d’Aigües de Tarragona van confirmar la matinada de dilluns que la taca blava corresponia a un episodi de mortalitat de cianofícies o algues microscòpiques blaves per causes naturals, descartant així un possible vessament tòxic. Tot i així, es va decidir mantenir la suspensió de captar aigua durant tot el dia a l’espera de l’anàlisi de la toxina d’aquestes algues (metilcistina). Ja durant la tarda es va confirmar definitivament que no existia cap risc per a la població de Riba-roja d’Ebre atès que capta l’aigua per a consum a 5 quilòmetres del pantà.