El President Torra rebrà a l’alcalde de Riba-roja d’Ebre el dia 9 de maig al Palau de la Generalitat

El President de la Generalitat, Quim Torra, rebrà a l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suàrez, el pròxim dijous 9 de maig al Palau de la Generalitat, una trobada que respon a l’oferiment fet pel mateix batlle arran de les declaracions que el President va fer al Parlament de Catalunya el 20 de març, quan el President es va mostrari contrari al projecte de les Valls i es va referir al poble de Riba-roja com un entorn rural, sense mencionar la realitat industrial del nord de la Ribera, en un moment en què el projecte de dipòsit de residus industrials i el Centre de Valorització ha creat controvèrsia entre els polítics comarcals. L’alcalde preveu traslladar al president la realitat industrial de la Ribera nord, que genera «el 92% del VAB comarcal», la necessitat d’impulsar un pla de reindustriaització a la Ribera i l’incipient problema de despoblament.

“A la tercera va la vençuda. Després de dos intents fallits per fi els riba-rojans podrem explicar-li de primera mà al President Torra la nostra visió local i comarcal, i la importància del projecte de les Valls pel futur del nostre municipi i la comarca”, diu l’alcalde de Riba-roja. Suàrez, que quan va apel·lar al desconeixement del President sobre el territori era Director Territorial de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre, va mostrar la seva “estupefacció” davant les declaracions que va fer el President Torra en seu parlamentària, apuntant que es troba “mal assessorat”.

La controvèrsia va derivar en una invitació formal per part de l’Ajuntament de Riba-roja al President Torra per visitar el poble, tot i que finalment es realitzarà a Barcelona.

Vídeo: Declaracions de l’alcalde el 20  de març instant al President a visitar Riba-roja per conèixer la realitat local i comarcal.
Dues trobades posposades

Fins a la data, la trobada entre ambdós representants institucionals ha estat suspesa a darrera hora en dues ocasions, sempre per problemes d’agenda del President. La primera el dissabte 16 de març, a Mollerusa, amb motiu de la inauguració de la fira de sant Josep d’aquest municipi lleidatà, quan també estava previst que atengués els presidents de les entitats locals de Riba-roja, i després que dies abans el President hagués rebut a Bellaguarda alguns alcaldes de la Ribera contraris al projecte i a membres de la Plataforma Ribera Digna i Almatret Net. La segona trobada es va agendar per al dimecres 17 d’abril, en aquesta ocasió al Parlament, però també llavors es va suspendre a darrera hora.

De moment, la trobada entre el President Torra i l’alcalde de Riba-roja està prevista com una recepció privada, tot i que des de l’Ajuntament no es descarta que el President també pugui copsar l’opinió dels riba-rojans i riba-rojanes de primera mà, a través dels representants de les entitats locals i de membres de la Plataforma Riba-roja Decideix.

El departament de Territori i Sostenibilitat va concedir la llicència mediambiental i urbanística al projecte de les Valls, l’any 2012 i 2013, respectivament. El canvi de posicionament del Govern català al projecte, davant el posicionament contrari d’alcaldes de la Ribera quan l’empresa va sol·licitar el permís d’obra, va acabar amb la destitució de Suàrez com a director territorial quan l’Ajuntament va donar la llicència per iniciar les obres, el passat 4 d’abril. Dies abans, Ajuntament i empresa van pactar una nova inversió al municipi, que suposava ampliar la inversió inicial del dipòsit i el centre de valorització fins als 44 llocs de treball incorporant una segona inversió de 8 milions d’euros per implantar uan tecnologia innovadora que obté biocombustible del reciclatge del plàstic. A nivell municipal hi ha unanimitat amb el projecte.