Riba-roja apel·la al dret a decidir i a la sobirania davant la batalla judicial de 13 ajuntaments contra una llicència d’obres sobre la qual “no tenen competència”

El mateix dia que la Plataforma Riba-roja Decideix entrega 500 signatures a la presidenta del Consell Comarcal demanant “pau i respecte pel nostre poble”

 

L'alcalde

L’alcalde va fer les declaracions en el ple del Consell Comarcal, respaldat pels veïns de Riba-roja.

“Totes les decisions són respectables però s’està donant un fet insòlit en Democràcia: 13 ajuntaments, 11 dels quals de la mateixa comarca, van en contra d’un ajuntament veí i germà davant un acord municipal davant del qual no són competents. Són els mateixos ajuntaments que demanen el dret a decidir per a Catalunya i que sempre s’han queixat de la judicialització del procés català perquè no era bo; són els que demanen diàleg i pactar a l’Estat espanyol… Doncs exactament igual per a Riba-roja”.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, va dir ahir que l’Ajuntament de Riba-roja “es reserva el dret de presentar querelles criminals contra els responsable dels acords” que han pres 13 ajuntaments de presentar contenciós administratiu contra la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament de Riba-roja el 4 d’abril, per a la construcció del dipòsit de residus industrials no perillosos i un Centre de Valorització de Residus (CVR) al municipi.

PASSEIG DE MORA

Els veïns de Riba-roja van reclamar el dret a decidir del poble ahir a Móra.

Ho va dir ahir en el Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, coincidit amb l’anunci fet a migdia pels ajuntaments veïns i amb presència de la Plataforma Riba-roja Decideix, en una sessió plenària on Suárez va fer “que consti en acta que el Consell Comarcal no pot rentar-se les mans i fer veure que no ha passat res, quan durant tres mesos els advocats que ara pleitejaran ara contra un ajuntament d’aquesta comarca s’han reunit en aquesta mateixa taula per articular la proposta jurídica que han assumit els ajuntaments contraris” al projecte de Riba-roja.

Presumpta prevaricació i malversació de fons

Davant d’això, va afegir, “comprovarem que tots els procediments administratius són correctes i no hi ha cap negligència, que no hi hagi hagut cap error per part de cap Secretaria ni Intervenció municipal a l’hora d’informar d’aquestes iniciatives; i comprovarem i avaluarem quina ha estat l’acció política. I si detectem que hi ha hagut presumpta prevaricació i malversació de cabals públics, entenent que s’han pres acords contra un altre ajuntament per al qual no són competents aquests ajuntaments, doncs ens reservem el dret de presentar una querella criminal contra tots els responsables de votar aquests acords”.

Crida a la calma i a consensuar un model comarcal

Membres de la Plataforma van assistir ahir al ple del Consell.

Membres de la Plataforma van lliurar ahir signatures de suport al projecte a la presidenta del Consell.

Amb tot, l’alcalde riba-rojà ha volgut fer una “crida a la calma i a la concòrdia”, i a instat a “evitar que es judicialitzi una llicència d’obres municipal”, ”exactament igual” com reclamen els mateixos ajuntaments en la relació Catalunya-Espanya: “Demano que ens assentem en una taula a debatre i negociar definitivament el model comarcal comú on tinguin cabuda tots els sectors econòmics, per fer front al tancament de les nuclears l’any 2030 i 2031, que és el que ens hauria de preocupar a tots. I no la decisió presa per par de l’Ajuntament de Riba-roja que és en tot cas sobirà”, ha afegit.

500 signatures i Dret a Decidir

L’alcalde va fer aquestes declaracions en una sessió del Ple del Consell a la qual també van assistir representants de la Plataforma Riba-roja Decideix i el cap del grup municipal socialista a l’Ajuntament, Jose Luís Aparicio, com a mostra de la unanimitat política i el recolzament del poble de Riba-roja a la inversió que s’està construint a les Valls, la qual crearà 44 llocs de treball, tenint en compte el conveni signat entre l’Ajuntament i l’empresa promotora, que a més del dipòsit i el Centre de Valoritizació de Residus també ha anunciat una inversió de 8 milions d’euros en una planta innovadora per obtenir biocombustible a partir del reciclatge dels plàstics.

Imatge del ple comarcal, ahir, amb representants de les plataformes.

Imatge del ple comarcal, ahir, amb representants de les plataformes.

‘Riquesa i treball, compatible amb altres sectors econòmics’

La Plataforma Riba-roja Decideix va lliurar el manifest i les gairebé 500 signatures, demanant “als representants de tota la comarca, així com a alcaldes i regidors, alguns dels quals hem vist darrera de plataformes que ens insulten, que posin pau contra els atacs de rep el nostre poble”, va dir un dels seus portaveus, afegint: “Volem riquesa i harmonia a la Ribera, i sobre tot quan facin declaracions, vostès que tenen el poder, que diguin tota la veritat. Dir que lo que s’està fent a Riba-roja no és un projecte industrial és mentir, es crearan 44 llocs de treball en un poble on aquest any no està previst cap naixement”. També es va fer referència a l’oportunitat que representa aquesta inversió i l’activitat que ja està generant per al municipi i la comarca, defensant la comptabilitat del dipòsit de residus i la planta de reciclatge amb altres sectors econòmics, com el turisme i l’agricultura.

En aquest sentit, van demanar “que raonin i facin un examen de consciència” a aquells opositors que neguen que es tracti d’una indústria perquè “el que es farà a les Valls es reciclar residus que generen també activitats de la comarca, com l’agricultura, que utilitza macrotractors, eines, ferramentes, canonades, productes químics, caixes… que després s’han de gestionar”.

Concentracions a Riba-roja, Tortosa, Móra i a l’espera de Barcelona

Els riba-rojans i riba-rojanes que es vam desplaçar fins a Móra d’Ebre van desplegar pancartes a favor del Dret a Decidir de Riba-roja i mostrant des del respecte el seu descontentament de com s’ha gestionat políticament aquest tema, tant a la comarca com per part del Govern català, des de que a finals de l’any passat l’empresa va presentar el projecte a l’Ajuntament sol·licitant tirar endavant les obres de la que es considera la major inversió al municipi des de la construcció de la presa.

Imatges de la concentració que es va fer el 8 de març a Tortosa.

Imatges de la concentració que es va fer el 8 de març a Tortosa.

Abans ja s’havien concentrat davant l’ajuntament de Riba-roja i a Tortosa, acompanyant a l’alcalde a recollir les seves pertinences quan va ser destituït com a director Territorial després que s’aprovés concedir la llicència d’obres. Des de la Plataforma confien ara poder explicar la seva posició al president de la Generalitat, després de les declaracions contràries del president Torra en seu parlamentària el 20 de març, mostrant un desconeixement de la realitat de Riba-roja i la Ribera Nord.

La trobada amb el president de la Generalitat s’ha posposat en dues ocasions abans per motius d’agenda del President, però esperen que ara els pugui rebre el pròxim 9 de maig quan l’alcalde de Riba-roja està citat al Palau de la Generalitat per tractar d’aquest tema, i després que des de l’Ajuntament es convidés formalment al President a visitar Riba-roja d’Ebre per conèixer el poble.

El projecte de les Valls es va començar a tramitar l’any 2008, i va obtenir la llicència mediambiental l’any 2012 i la llicència urbanística l’any 2013 per part de la Generalitat, tot i que els darrers mesos el Govern català està buscant escletxes legals per aturar el projecte. Trobareu més detalls dels projecte en aquest enllaç del web municipal.

Abans d'entrar al ple es van concentrar davant les portes del Consell.

Abans d’entrar al ple es van concentrar davant les portes del Consell.

AL Ple

Ahir al ple també hi havia algun representant de la plataforma Ribera Digna.