Els nens del Casal Som-riu ja tenen la seva pròpia cançó de l’estiu!

Són les 8 hores del dematí
i encara estic adormit,
em vaig a rentar la cara.

Samarreta del casal d’estiu
i em trobo amb el meu amic
comentem junts la jugada.
(Amunt!)

Què explicaran avui els monitors?
Què prefereixes tu jocs o cançons?
Espavila’t que no arribarem…
Deixa de parlar i anem corrent!

Primera activitat,
anem a l’aula d’art
i parem a la plaça a esmorzar.
Detectius, cuiners i també artistes…
I si no saps qui som?

Casal Som·riu…
Aquí som un equip
i aquí som tots amics!

Casal Som·riu…
Ballarem i gaudirem
que aquí tot ho celebrem!

Oh oh oh oh oh…. (x2)
(amb palmes)

Casal Som·riu…
Aquí som un equip
i aquí som tots amics!

Casal Som·riu…
Ballarem i gaudirem
que aquí tot ho celebrem!

Aquesta és la lletra de la cançó de l’estiu a Riba-roja, una iniciativa sorgida del Casal d’estiu Som-Riu 2022 que us expliquem tot seguit… si en voleu conèixer els detalls, llegiu-nos! Al final de la notícia trobareu l’enllaç per escoltar els nens com la canten!

Fins a 74 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys han passat aquest juliol pel casal de Riba-roja d’Ebre, una cita imprescindible per a la canalla que està en aquesta època de l’any al poble; la majoria, residents fora vila durant el curs escolar. Amb ells, 9 monitors, també fills o nets del poble, que s’han encarregat d’engrescar i motivar als més petits, organitzar i dinamitzar les activitats programades, que són molt variades, algunes ben originals… tot plegat, perquè l’estiu sigui sinònim de fer amics, jugar, aprendre i passar-ho genial!

La Berta i el Jan Marcel, encantats de passar l'estiu a Riba-roja.

La Berta i el Jan Marcel estan encantats de passar l’estiu a Riba-roja.

“És el primer any que vinc al casal i lo que més m’agrada són els monitors i els companys, fem moltes coses junts i és divertit, més que anar a l’escola!”, diu el Yeray Vivas, de 7 anys. L’experiència també ha estat molt positiva per als nens que viuen fora i passen els estius al poble: “A Tarragona, on visc, vaig fer un setmana de casal però era en un lloc tancat i no sortíem d’allí, aquí ens movem per tot el poble, conec més nens i m’agrada més”, diu la Berta Torres. Una opinió que comparteix amb en Jan Marcel Busom: “M’agrada molt venir a Riba-roja i al casal d’aquí, és un estil de vida diferent de Cornellà, aquí es pot connectar amb la natura, et sents més lliure i això m’agrada”.

L’estiu és sinònim d’aventures
La fórmula del casal d’estiu ha estat la d’altres anys: entrada relaxada, una primera activitat per grups d’edat, esmorzar i joc lliure, una segona activitat dirigida i, a partir de les 12 de migdia, cap a la piscina que fa molta calor! S’han mogut per diferents espais del poble: l’escola, l’Aula d’Art, el poliesportiu, places i carrers, la sala del cinema, i fins i tot van fer una sortida al Pi de Montbrió per trobar-se amb els nens del casal de Flix. Aquest any l’Ajuntament ha incrementat la partida econòmica per al casal d’estiu, i valora molt positivament l’ampliació de l’equip de monitors per atendre la demanda, encara que sis nens van quedar en llista d’espera. Des de les regidories de Joventut i Educació es valora molt positivament l’activitat i l’enfocament del casal d’enguany, ja que “s’ha fet lleure des del lleure, feia temps que la perspectiva no era així”, diu Maria Franquet.

Sota el lema Aventurem-nos a ser…, cada setmana les activitats han estat dedicades a un temàtica: espies, cuiners, esportistes i la festa major. Els divendres acaben la setmana amb una cita especial relacionada amb el que han fet aquells dies: resoldre el cas d’un sospitós entre els monitors com al joc del Cluedo, el Som-riu Xef amb concurs de receptes i premis com si de la televisió es tractés, una gran gimcana d’aigua programada pels nens grans com si fossin ells els monitors del casal i, el darrer dia, per acomiadar-se, un Carnaval d’estiu amb rua pels carrers del poble. “Ara que ja no hi ha les restriccions sanitàries, interactuem entre els diferents grups d’edat perquè es coneguin tots amb tots, ja que aquí venim a fer amics”, diu Marina Castellví, directora del casal.

Els nens i nenes del casal es van posar el gorro de cuiner per rebre a la «guanyadora» del Masterchef.

Un espai de trobada també pels joves

L’equip de monitors del Casal d’estiu Som-riu’22.

I sí, crear vincles entre els nens, i fins i tot amb els joves del poble, és un dels valors que més destaquen al parlar del casal d’estiu. Molts dels monitors han sigut també usuaris del casal quan eren petits, i ara per ells és una feina d’estiu que compaginen amb els seus estudis o treball. Uns ho fan per vocació i perquè els agraden els nens: Marina Castellví i Mariona Agustí ja són mestres, la Laia Bages està estudiant per ser-ho, Paula Bonet i Joanna Blanca han fet cicles formatius relacionats; i Gerard Cugat ho enfoca més a l’esport, perquè estudia INEF. L’Anna Mesa és psicòloga. Per als més joves, Ferran Rufat i Ona Sánchez, que s’estrenen com a monitors, és la seva primera experiència laboral: “Quan acabi Batxillerat vull estudiar altres coses, però com a feina per a l’estiu m’agrada, guanyo uns diners i m’ho passo molt bé amb els nens”, explica l’Ona.

També destaquen els llaços que fan entre ells. “Tots som joves de Riba-roja, però de diferents generacions, en alguns casos no havíem parlat mai, només que ‘hola’ i ‘adéu’, perquè no havíem coincidit a l’institut ni al mateix grup d’amics… però amb el casal estem tots implicats i ens relacionem entre nosaltres, i ara ens veiem fora i aniríem junts a sopar”, explica la directora.

Joves implicats amb el poble

Els concursants del CasalXef davant el jurat de monitors del casal.

I encara més: “Intentem que vinguin amics externs al casal per ensenyar-nos que fan o que els agrada, i això amplia la relació entre diferents generacions de riba-rojans”, diu Marina. La Carlota Aran ha participat com si d’una guanyadora de Masterxef es tractés, la Joana Bages ha proposat un torneig d’handbol amb els grans, Ferran els ha fet unes classes de pàdel, la Joanna Blanco els ha ensenyat karate i els números en japonès, amb el Pere Gay i el Lluc Hernández han fet un clauer del casal amb impressora làser i fusta…

També és el cas de Marc Agustí, Tècnic de So en Directe i en Estudi, i productor musical, que ha aprofitat la seva estada al poble per gravar amb ells la cançó del casal d’estiu, com a autèntics cantants professionals. Ell també ho ha gaudit molt: “M’ha encantat la idea i col·laborar-hi, m’ha fet molta il·lusió perquè ara et trobes els nens pel carrer i et coneixen, et pregunten, hem xalat molt”, explica.

La sala del cinema es va convertir en una estudi de gravació.

Per fer aquest projecte musical, els nens han creat la lletra amb els monitors, adaptada a la coneguda cançó de Doctors Prats Caminem lluny. I amb el Marc Weeiks, el seu nom artístic, han fet la gravació a la sala del cinema de la Societat, a partir de la versió instrumental, en una experiència professional que els ha cridat l’atenció: pujar a l’escenari, amb micròfons reals, veure les pistes de so a l’ordinador… El resultat, la Cançó del Casal d’Estiu Som-Riu 2022, amb la pròpia experiència viscuda i les activitats fetes com a ingredients musicals. Ja l’heu escoltat?