La Diada de Sant Jordi dóna el tret de sortida al segon Festival ‘Poesia des dels Balcons’

Els veïns de Riba-roja d’Ebre han sortit avui als carrers per celebrar la festa del llibre i la rosa. La tradicional diada de Sant Jordi s’ha concentrat al voltant de la plaça de la Vila, amb parades dels alumnes de l’escola Sant Agustí així com de les llibreries i comerços locals, i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Diferents veïns de la plaça han guarnit els seus balcons amb banderoles on s’hi podien llegir poemes de Salvador Espriu, poeta homenatjat en la primera edició del festival ‘Poesia des dels Balcons’.

I és que el dia del llibre i la rosa ha servit per presentar la segona edició del festival Poesia des dels Balcons que organitza la regidoria de Cultura, i que se celebrarà el proper 19 de juliol. En aquesta segona edició, el certamen homenatjarà Montserrat Abelló, poeta amb una llarga trajectòria com a escriptora, amb una obra poètica reconeguda amb el premi de Crítica Serra d’Or, la Lletra d’Or 2003 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Apropar la poesia al gran públic

Així, la diada de Sant Jordi a Riba-roja d’Ebre s’ha iniciat amb la penjada d’una banderola de la balconada de la Casa de la Vila, on s’hi pot llegir un vers de Montserrat Abelló que resumeix poèticament la manera d’escriure, sentir i viure de l’autora: “Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades” (Blat de temps, 1986). Abelló ja va ser convidada i va participar en el primer festival de poesia al carrer de Riba-roja d’Ebre, celebrat l’estiu passat i dedicat a Salvador Espriu en motiu del centenari del seu naixement.

Per segon any consecutiu, el festival aproparà la poesia al gran públic amb actes de diferent format, començant per la presència de la poesia als balcons dels carrers del poble. Comptarà amb la presència de 80 poetes convidats, entre els quals destaca la participació de les poetes Rosa Fabregat, Marta Pessarrodona, Neus Aguado, Anna Aguilar-Amat i Laia Noguera. A l’acte també hi intervindran entitats i artistes locals de diferents disciplines. Ja han confirmat la seva assistència la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i el director de l’Institut Ramón Llull, Àlex Susanna.