20 anys ballant la Jota a Riba-roja d’Ebre

La iniciativa d’un grup de veïns del poble va fer possible que el 24 d’agost de 1994, festa del patró local Sant Bartomeu, es tornés a ballar la Jota de Riba-roja d’Ebre en el Ball de Coques. Es recuperava així el ball tradicional que els més grans recordaven dels seus avis i avantpassats, i és que a Riba-roja d’Ebre es ballava la jota.

En aquests 20 anys, el ball de jotes s’ha consolidat com un dels actes de la festa major i s’ha ensenyat a ballar a tot el veïnat, xiquets i xiquetes. Cada any, el 24 d’agost, pubilles i hereus ofereixen el ball als seus convilatans i la Jota de Riba-roja es balla a la plaça de l’Església. Dues dècades i la jota ha anat arrelant. Ja és tota una tradició a Riba-roja d’Ebre.

Un 2014 amb balls, jornada, exposició de fotografies i festa comarcal

Coincidint amb aquesta efemèride, la regidoria de Cultura organitza aquest 2014 diversos actes, el primer d’ells Jotes de Vermut, demà diumenge. A les 12 del migdia, a la plaça de l’Església es ballarà la jota i es presentarà el cartell commemoratiu dels 20 anys de la Jota de Riba-roja d’Ebre, realitzat per l’artista local Albert Bonet.

Els actes per celebrar la recuperació de la jota al poble s’allargaran al llarg de tot l’any, i inclouen una Jornada de Jotes el 17 de maig i una exposició de fotografies durant la festa major d’agost. La regidoria de Cultura ha fet una crida perquè qui tingui fotografies i imatges de la Jota de Riba-roja les enviï a l’organització de l’exposició, a través de la bústia grup-de-jotes-de-la-ribera-debre@googlegroups.com. També es poden fer arribar a l’ajuntament.

Epicentre de la Jota a la Ribera d’Ebre

A més, el 13 de setembre Riba-roja acollirà la V Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, que cada any reuneix els veïns de tots els pobles de la comarca que han recuperat aquest ball tradicional.

El 20è aniversari de la recuperació de la Jota convertirà, doncs, Riba-roja d’Ebre en l’epicentre de la Jota de la Ribera d’Ebre durant aquest any 2014.

Presentació de Lo Fardell Patxetí

Així, l’acte de demà servirà de marc per presentar l’associació comarcal Lo Fardell Patxetí, col·lectiu que treballa per a l’arrelament de les jotes de la Ribera d’Ebre. Aquesta associació, de recent creació, està formada per gent de tots els pobles de la Ribera d’Ebre que volen que aquest ball tradicional torni a omplir les places de tots pobles de la comarca i que la Ribera es consolidi i es promocioni com a terra jotera.

Veïns i alcaldes dels pobles riberencs seran demà a la plaça de l’Església de Riba-roja d’Ebre per celebrar que fa 20 anys que la Jota es balla al poble, acompanyant als riba–rojans i riba-rojanes. Els assistents podran conèixer l’associació i sumar-s’hi com a socis per donar suport a que aquesta dansa recuperi el seu paper originari durant les festivitats dels pobles de la Ribera d’Ebre.

Més informació:

www.lofardellpatxeti.wordpress.com

www.facebook.com/lofardellpatxeti