L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre dóna llicència d’obres a Lestaca per construir les instal·lacions de les Valls

diposit de residus riba-roja roda de premsaLa Corporació Municipal de Riba-roja d’Ebre ha comparegut avui davant els mitjans de comunicació a la Sala de Plens per fer públic l’atorgament de la llicència d’obres per a la construcció d’un Centre de Valorització de Residus i un dipòsit de residus de classe II (no perillosos) a la partida de les Valls. D’aquesta manera l’empresa Lestaca, participada al 50 per cent pel grup Griñó i l’empresa Urbaser, completa els tràmits per realitzar “la inversió més gran realitzada a Riba-roja d’Ebre des de la construcció de la Hidroelèctrica als anys 60”, de més de 5 milions d’euros.

Una oportunitat per als riba-rojans

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, acompanyat per regidors de les dues forces polítiques municipals, ha dit que “per a nosaltres, per al poble de Riba-roja i per aquesta Corporació, és tota una oportunitat. Una oportunitat econòmica per a l’Ajuntament perquè es podran desenvolupar programes de diversificació econòmica, permetrà fer justícia social i permetrà en definitiva millorar les condicions de vida de tots els riba-rojans i les riba-rojanes. I molt important, és una oportunitat laboral perquè gràcies a aquesta inversió, que inicialment serà de 14 llocs de treball, s’hi sumarà una segona inversió, que ja ha quedat reflectida en un conveni aprovat inicialment en el Ple Municipal, que permetrà la generació de 30 llocs de treball més, aquests de major qualificació.

Unitat i unanimitat

Per a Riba-roja d’Ebre, i també per a la Ribera d’Ebre, és una oportunitat econòmica i una oportunitat laboral. Per tant, avui, és un dia d’orgull per a Riba-roja d’Ebre i un dia on s’eleva l’autoestima local. Perquè suposa la superació definitiva de tot un conjunt d’adversitats, sobrevingudes des que l’Ajuntament va comunicar oficialment aquest projecte a través del butlletí municipal a totes les cases, a final del mes de desembre. És més, m’omple de goig dir que aquesta decisió s’ha pres des de la unitat de les dues forces polítiques que formen el Plenari Municipal, i s’ha acordat per unanimitat. Per això, avui ens acompanyen regidors de les dues forces polítiques, també el cap de l’oposició que ha estat alcalde de la vila durant 24 anys, i que va ser el responsable inicial que tot això comences ara fa 10 anys, l’any 2008.

Des de l’Ajuntament s’ha convidat “a tots els veïns del poble, a tots els riba-rojans i riba-rojanes, a participar del projecte, a treure’n profit i a què tinguin plena confiança en el que anem a fer en aquella zona del nostre terme municipal”.

A la comarca de la Ribera

L’alcalde s’ha dirigit també als ciutadans de la comarca i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre: “Som moltes i moltes les coses que uneixen Riba-roja amb la resta de la comarca. Riba-roja és Ribera d’Ebre, que ningú ho dubti. Riba-roja és Ribera d’Ebre i tenim la intenció de continuar sent Ribera d’Ebre però hem de tenir molt clar que podrem ser Ribera d’Ebre si ens deixen ser com a poble, ser el que som, i ser com a tal. I podrem ser-ho si el Consell Comarcal aposta per un model de convivència entre tots els sectors econòmics: primari, secundari, l’industrial -que es avui per avui representa el 92% del Valor Afegir Brut (VAB) de la Ribera- i també el sector de serveis, en concret el sector turístic. En definitiva, el que proposem des de Riba-roja d’Ebre és començar a debatre i elaborar un model consensuat que inclogui la Ribera Nord. Una Ribera Nord: Riba-roja, Flix i Ascó, pobles que han estat des de fa un segle eminentment vinculats a una economia industrial. Tres pobles que estem orgullosos del nostre passat industrial. I tres pobles que no hi volem renunciar i que volem tenir el sector secundari perfectament convivint amb el sector primari i terciari. Volem continuar sent industrials. Per tant, Riba-roja anima a la comarca a continuar treballant per fer possible la convivència de tres sectors que ja hi conviuen, i conviuen en perfecta harmonia.

Al Govern de la Generalitat

Igualment, des de la seu del Plenari Municipal, s’ha volgut enviar un missatge al Govern de la Generalitat de Catalunya: “En primer lloc vull felicitar al consell Calvet perquè en tot moment ha estat al costat de la Ribera, i també ha estat al costat de Riba-roja d’Ebre. Ell ha complert amb el seu compromís de revisar les autoritzacions ambientes i urbanístiques, i aquestes, com ja queda molt clar, han estat netes, immaculades. Ara li demanem que compleixi, com està complint, i que continuï complint el compromís que va assumir amb el poble de Riba-roja quan va fer el Pregó de la Festa Major de 2018. I que, per tant, compleixi i acceleri tots aquells tràmits urbanístics i ambientals que han de permetre la segona inversió associada a una indústria de despolimerització catalítica, que generarà 30 llocs de treball, i que va ser presentada per l’empresa Lestaca el passat dijous als veïns de Riba-roja en aquesta mateixa sala de Plens. I, com no podia ser d’altra manera, que acceleri els tràmits perquè finalitzi la redacció del projecte carretera Riba-roja-Almatret-La Granja. I, òbviament, que comencem a buscar el finançament per la connexió del nostre municipi, i del Nord de Ribera, amb l’autovia A-2 i l’autopista AP-2, connectant amb Lleida i Aragó”.

Al President Torra

A més, s’ha fet públic que “ahir dimarts va sortir una carta adreçada al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, convidant-lo a visitar Riba-roja d’Ebre i a què conegui la nostra realitat, la realitat local i la comarcal. Li demanem al President Torra que el Govern de la Generalitat afronti d’una vegada per totes la reindustrialització de la Ribera Nord. No podem ja demorar-ho molt més”.

A l’empresa

Per últim, s’han tingut unes paraules per a “les dues empreses responsables de les dues inversions: a l’empresa Urbaser i al Grup Griñó. A Urbaser per haver confiat amb el poble des del primer dia, ja que són ells els que inicialment van plantejar la inversió. I a l’empresa Griñó, agrair la proximitat amb la Corporació Municipal i la proximitat amb el poble de Riba-roja. Comencem a treball des de l’Ajuntament i li exigirem que ells també treballin conjuntament amb nosaltres, com així està previst, perquè esdevingui aquesta segona inversió anunciada els darrers dies.

Als treballadors municipals i al poble

Des de la Corporació  s’ha “agraït la paciència els darrers mesos dels treballadors municipals i del poble”, fent referència a l’assemblea que va reunir més de 250 veïns dijous passat, on “tots els veïns van poder realitzar les preguntes que van voler sense cap tipus de limitació”, com a mostra de “la clara aposta per la transparència” de l’Ajuntament de Riba-roja en aquest projecte: “Nosaltres no ens hem amagat mai, ho hem fet tot amb la màxima transparència possible. I, avui acabem ja el primer tràmit amb èxit: atorgant la llicència d’obres”.

En la seva intervenció, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre ha volgut posar l’accent que “sense la unitat política i la unanimitat avui no estaríem aquí” i ha agraït als regidors que avui l’han pogut acompanyar, dient que “aquest diàleg i aquest acompanyament ens anima a continuar treballant per generar ocupació i economia a casa nostra”.

A preguntes dels periodistes

Responent davant els mitjans, l’alcalde ha dit que “el dipòsit s’hauria d’acabar o hauria d’estar en condicions d’albergar residus el 17 de juliol” i que “l’inici d’obres és imminent”. Sobre el fet que encara no estigui feta la carretera d’accés a les instal·lacions de les Valls, ha afegit que “l’Ajuntament ja ha atorgat la llicència i els tràmits dels accessos quedaran resolts durant la setmana que ve. Creiem que és possible disposar dels accessos per a l’inici de l’activitat al juliol. No hi veiem, ara com ara, problema”.

Sobre l’informe presentat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), ha reiterat que “qualsevol activitat ambiental que hi ha al país està sotmesa periòdicament a revisions. Ara, el Departament de Territori, per exemple, està revisant totes les autoritzacions ambientals de les granges de porcs de les Terres de l’Ebre. Qualsevol revisió periòdica no paralitza l’activitat ni paralitza la llicència d’obres. Òbviament, si fruit d’aquesta revisió implica que hi ha d’haver unes modificacions del projecte, doncs l’empresa haurà de respondre al Departament i modificar les instal·lacions d’acord aquesta revisió ambiental”.

Article d’opinió 

Avui mateix l’alcalde de Riba-roja d’Ebre ha publicat un article d’opinió en premsa, reflexionant sobre el que ha portat avui al matí a la Junta de Govern Local de Riba-rpja d’Ebre aprovar de la llicència d’obres, un article que podeu llegir en aquest enllaç.