Riba-roja reuneix més d’un centenar de mestres per inaugurar el curs escolar 2018/19 a la Ribera

inaguració oficial curs 2018-19 a la Ribera

La sala de plens de l’Ajuntament de Riba-roja, ahir durant l’inici oficial del curs a la Ribera.

Riba-roja d’Ebre va acollir ahir la conferència inaugural del curs 2018/2019 a la Ribera d’Ebre, un acte que se celebra cada any en un poble diferent de la comarca i que en aquesta ocasió es va dedicar a la Neurociència i les emocions aplicades a l’ensenyament. Més d’un centenar de mestres van seguir la presentació de Laia Casas, especialista en PNL i Educació Emocional, que va explicar als mestres riberencs l’impacte de les emocions en l’aprenentatge, donant-los pautes per afavorir l’atenció i la memòria dels alumnes a les aules, i demostrant-los com la reacció física del cos davant l’estrès o altres emocions negatives impedeix aprendre. L’acte es va fer a la sala de plens, on el regidor d’Educació de Riba-roja, Francesc Esteve, i la directora de l’escola Sant Agustí, Leonor Cervelló, van donar la benvinguda als assistents, entre ells la directora territorial d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, i els inspectors de la comarca.

L’acte, que forma part del Pla de formació dels docents de la Ribera, del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va posar l’accent en la importància d’integrar la intel·ligència emocional a les escoles, en un moment en què ja hi ha escoles riberenques que comencen a treballar per projectes i amb noves metodologies. “La intel·ligència no es té, es construeix”, “quan compartim, aprenem més”, “tots podem millorar sempre” o “a més estrès, menys cervell”, són algunes de les afirmacions amb què Casas va motivar al professorat per afrontar aquest curs escolar, que a la Ribera ha començat amb 2.821 alumnes matriculats, des dels 3 anys i fins a cicles formatius superiors.

Inici de curs a l’escola de Riba-roja

La directora territorial, el regidor, la directora de l'escola i els inspectors d'Ensenyament van donar la benvinguda als mestres.

La directora territorial, el regidor, la directora de l’escola i els inspectors d’Ensenyament van donar la benvinguda als mestres.

A l’escola de Riba-roja, aquest curs estudien 72 alumnes, de P3 a 6è de Primària, 6 dels quals han començat aquest setembre l’escola dels grans, mentre que 11 que van acabar 6è al juny han marxat a estudiar 1r de la ESO a l’institut de Flix. A Riba-roja, aquest curs es mantenen els 7 mestres i tres itinerants compartits amb l’escola de la Palma, amb la qual formen la Zona Escolar Rural (ZER) Ebre. El curs ha començat amb novetats, ja que en la línia de noves metodologies que s’apuntaven a la conferència inaugural de Laia Casas, a partir d’aquest setembre «estem fomentant formes de treballar diferents, sense llibres, promovent aprenentatges a partir de la curiositat i els projectes, on els nens tindran un paper participatiu», explica la directora de l’escola, mentre que el regidor d’Educació destaca «la importància d’integrar la part emocional a l’educació avui dia».

Per la seva banda, la directora ebrenca d’Ensenyament va defensar l’equitat territorial i el model de les ZER que tenen les escoles de la Ribera, que permet compartir mestres especialistes entre escoles de diversos pobles, en el cas de Riba-roja amb La Palma. Perelló va reconèixer els esforços dels ajuntaments de la comarca a l’hora d’implicar-se en oferir serveis extres a les escoles, com menjador, hora d’acollida o extraescolars, i també donant suport a l’AMPA, per evitar que les famílies marxin a altres municipis més grans, posant en perill les escoles rurals.

En el cas de Riba-roja, l’AMPA aquest any ha programat tot un seguit d’activitats extraescolars, entre els quals esports, anglès, activitats artístiques, mecranografia… que començaran el pròxim dilluns 1 d’octubre. Podeu consultar horaris i tota la informació de les extraescolars 2018/2019 en aquest enllaç.

Pel que fa a la llar d’infants municipal Els Figotets, han començat el curs 13 infants, de 0 P2, i la matrícula es manté oberta durant tot l’any per a noves incorporacions fins a omplir les 20 places del centre. L’escola bressol de Riba-roja continuarà treballant en projectes experimentals, més vivencials i molt manipulatius, com ha vingut fent els darrers anys. Com a novetat, l’hort que feien cada any a l’estiu ara també el treballaran a l’hivern perquè els nens també puguin conèixer els productes de temporada.

Pel que fa a l’institut de Flix, aquest curs hi ha matriculats  38 riba-rojans, que són usuaris del transport comarcal, dels quals 25 fan ESO i 13 Batxillerat o cicles formatius.

dinamica experimentant xocolatalaia casassala