Tot a punt per celebrar la II Festa de l’Oli de Ginebre, l’11a del Copa de Lletres i rebre al president de la Diputació a Riba-roja d’Ebre

Cartell de la segona festa de l'oli de ginebre.

Tota la programació al cartell de la segona festa de l’oli de ginebre.

Aquest dissabte al matí, el forn d’oli de ginebre de la zona d’esbarjo de la Garita de Riba-roja d’Ebre serà l’epicentre de la II Festa de l’Oli de Ginebre, organitzada per Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament i Ribarocks. La cita servirà per conèixer com es realitzava, antigament, el procés de destil·lació d’aquest preuat producte, amb moltes propietats veterinàries i medicinals. La festa, que ja es va fer l’any 2016, vol donar a conèixer aquest ofici antic, que ha deixat un important llegat de construccions de pedra seca pel terme riba-rojà.

De fet, 11 dels 24 forns d’oli de ginebre localitzats al terme municipal van ser declarats fa dos anys Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), als quals se n’afegiran cinc més quan s’enllesteixin els tràmits que ja estan en marxa. A més, l’Ajuntament ja ha sol·licitat també a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya que aquests 16 forns, així com el pou de gel també BCIL, es declarin Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE). Tot plegat és resultat del treball de recuperació, estudi i inventariat que han fet l’entitat Amics de Riba-roja, contribuint així a la seva conservació i valorització com a actiu patrimonial visitable.

Visita del president de la Diputació de Tarragona
La festa començarà ben d’hora, a les 8, i a mig matí hi haurà un esmorzar popular. A més, un cop més, comptarà amb la participació del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que es reunirà amb membres dels Amics de Riba-roja, abans de participar en la presentació del llibre Els forns de l’oli de ginebre, una indústria a Riba-roja d’Ebre, que tindrà lloc al saló de plens a dos quarts d’1.

 Poblet aprofitarà el seu desplaçament al poble per fer visita d’obres de diverses actuacions que compten amb el suport i finançament de l’ens provincial. Així, abans de participar a la festa de l’Oli de Ginebre es trobarà amb els membres de la Junta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Riba-roja per conèixer la nova llar de jubilats  i la zona d’esbarjo que es va estrenar aquest estiu. Després es traslladarà a veure l’ampliació del Cementiri Municipal i, ja a migdia, participarà en el dinar amb la gent gran que es farà a la sala de cinema de l’antiga Societat La Llum del Dia.

Un cap de setmana ple d’activitats

exe

Cartell de la nova caminada 20.30

La festa forma part d’un cap de setmana llarg replet d’activitats al poble. També dins el cartell de la II Festa de l’Oli de Ginebre, avui divendres, a les 7 de la tarda, s’inaugura l’exposició de pintura d’Agustí Agustí Fucho, presentada per l’artista local Roser Gay; i tot seguit, a un quart de 8, Enric Ortega i González farà una conferència sobre L’origen dels noms dels ocells de la Ribera.

Ja diumenge, a les 8 del matí, hi ha programada una excursió al forn de Serení i al Pi de Carlets, on a més de descobrir aquests indrets el fotògraf que ha il·lustrat el llibre dels forns, Josep Blanch, conduirà el grup amb un phototrekkingper gaudir de la natura i la fotografia. L’excursió forma part de les Caminades 20.30 que organitza periòdicament el grup local Figot Tour.

Literatura i vi al Copa de Lletres

Cartell de la XI edició del copa de lletres.

Cartell de la XI edició del copa de lletres.

D’altra banda, dissabte a les 7 de la tarda, a la segona planta de l’Ajuntament, també tindrà lloc l’11a edició del Copa de Lletres, una cita que marida la literatura amb els vins del territori i que en aquesta ocasió comptarà amb la participació dels escriptors Xulio-Ricardo Trigo, Coia Valls i Elena Peralta i l’etiqueta Caterra delceller de la Cooperativa de la Pobla de Massaluca (DO Terra Alta).Aquesta trobada literària està organitzada pels riba-rojans Maria José Franquet, Maria Franquet i Josep Sebastià Cid.