El casal d’estiu aplega una vintena de nens i crea ocupació per a 16 joves del poble

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre organitza aquest estiu el tradicional casal municipal per a nens i nenes que, per quinzenes, reuneix una vintena de veïns per fer activitats d’esport i lleure. La particularitat d’aquest casal és que a més d’ocupar els més petits, també dóna feina als joves aturats del municipi.

Així, 16 joves del poble treballaran aquest estiu en el casal municipal, en el que per molts és la seva primera experiència en el món laboral. Es tracta de joves d’entre 16 i 29 anys que estan formats com a premonitors de lleure, monitors de lleure o tècnics esportius. El casal s’organitza per quinzenes així que els contractes es realitzen per aquest període de temps; a cada torn canvien els joves monitors que s’encarreguen de les activitats dels nens. A aquests contractes, cal sumar-hi la contractació d’un altre jove com a socorrista per a la piscina municipal durant aquest estiu.

La iniciativa resulta “tot un èxit” diu el regidor de Joventut de Riba-roja d’Ebre, Francesc Esteve, que parla de les dificultats per a la recerca de feina al poble i destaca les perspectives de futur d’aquest tipus de contractes estacionals: “Alguns dels monitors que van començar a formar-se en aquest àmbit de les activitats de lleure han continuat estudiant en les diferents disciplines educatives i socials”. Aquest tipus de contractacions de joves del poble es realitzen durant el període d’estiu però també durant el Parc de Nadal i les activitats dirigides als joves durant el programa Nits d’Estiu.

 ‘Anem per feina’, dins el Pla Local de Joventut

La mesura forma part del programa Anem per feina, inclòs en el Pla Local de Joventut 2012-2015 i dissenyat des de la regidoria de Joventut amb el suport del Consell Comarcal, seguint les pautes de treball del Pla Nacional de Joventut. En l’elaboració d’aquest Pla van participar directament veïns del municipi de 16 a 34 anys, a més d’experts en matèria juvenil, i es va tenir en compte l’opinió dels grups de joves participants a l’hora de dissenyar les polítiques a dur a terme en aquest mandat.

Precisament la falta de feina va ser un dels aspectes que més van destacar els joves implicats en l’elaboració del Pla Local, preocupats també per la dificultat d’emancipar-se. Per donar resposta, es van dissenyar diversos projectes, entre els quals el programa Laboràlia, dotat amb 24.000 euros anuals i dins el qual s’emmarca la creació d’ocupació estacional.

El programa Anem per feina! es completa amb la consolidació del Servei d’Orientació Laboral (SOL), el suport d’un agent de Desenvolupament Local per fomentar la recerca activa de feina dels joves i la borsa de treball, que preveu també la difusió d’activitats i cursos formatius per a joves que es fan tant al poble com a la comarca.

El Pla local inclou altres programes amb actuacions de formació per a joves, salut, oci i preservació de tradicions locals, a més del programa de Riba-roja es mou, amb el qual s’organitza la trobada anual de diables, tasques de voluntariat, tallers de dinamització digital i suport a les activitats organitzades des de l’Associació de Joves. El pressupost total previst en el Pla Local de Joventut és de 130.000 euros anuals.