L’Ajuntament de Riba-roja, a una per refermar l’Autonomia Municipal i tirar endavant la inversió de les Valls
L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre es referma en “el procediment immaculat” que han seguit des de l’any 2008 tots els tràmits del projecte de dipòsit controlat de residus industrials de classe II (no perillosos) i el centre de valorització de residus de les Valls, que compta amb autorització ambiental des de l’any 2012 i de llicència urbanística des de 2013, i que ha quedat certificat, segons ha dit el mateix Conseller de Territori, Damià Calvet, després de la revisió que ha fet el departament de Territori i Sostenibilitat els darrers dies.
L’Ajuntament “no es mostra preocupat” per l’informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a partir del qual la Conselleria va anunciar ahir que obria una revisió d’ofici de la llicència ambiental. Al·lega en aquest posicionament unitari que “la CHE no és competent en tramitacions ambientals, les quals a Catalunya són competència del departament de Territori i Sostenibilitat”. De fet, l’Ajuntament tenia coneixement d’aquest informe des del dijous passat, i es mostra sorprès que la data de l’informe de la CHE (13 de març) sigui posterior a la reunió tècnica-jurídica entre Conselleria, Consell Comarcal i Ajuntament de Riba-roja, dilluns de la setmana passada. “És increïble que dues institucions parlin de crear les condicions necessàries que facin possible que no es construeixin el dipòsit i les inversions anunciades, en contra d’un ajuntament i de tot un poble”, coincideixen els actors municipals.
Segons va dir ahir el conseller Calvet, la revisió que planteja l’informe de la CHE, a la pràctica, impediria que la instal·lació de les Valls iniciés l’activitat el 17 de juliol d’aquest any, com estableix la pròrroga de l’autorització ambiental en vigor. L’Ajuntament, per la seva banda, es mostra “tranquil i confiat” que la inversió tirarà endavant perquè “qualsevol projecte arreu del país que compti amb una autorització ambiental se sotmet constantment a processos de revisió, com està previst en la normativa i en el procediment administratiu, i aquesta és una manera habitual de procedir per part del departament”.
Drets adquirits i compromís de l’empresa
L’Ajuntament recorda que l’empresa Lestaca, formada pel Grup Griñó i Urbaser, té uns drets adquirits fins al 17 de juliol de 2019 i que, a més, ha refermat el seu interès a instal·lar-se a Riba-roja amb el compromís d’impulsar una nova inversió al municipi basada en tecnologia innovadora i economia circular, que suposarà la creació de 30 nous llocs de treballs, que se sumen als 14 ja anunciats fins ara en el projecte de les Valls. Aquest compromís, avalat per tota la Corporació Municipal (PDeCat i PM-PSC), es ratificarà en el proper Ple municipal, afegint un nou addendum al conveni de col·laboració aprovat a finals de 2018, i incorporant així les reclamacions que feien els socialistes respecte a incrementar els llocs de treball que es creen al municipi, com ja preveia el conveni inicial de 2008.
L’Ajuntament de Riba-roja també fa valer que el municipi és “plenament competent per atorgar la llicència d’obres”, un cop comprovat que el projecte es troba dins el planejament urbanístic, com és el cas. Des de Riba-roja es considera que s’han “sobrepassat tots els límits” en política, ja que l’Ajuntament de Riba-roja “mai s’ha saltat ni se saltaria el principi d’Autonomia Municipal contra un altre ajuntament demanant la revisió d’un projecte del poble del costat, i més quan aquest projecte ha passat tots els tràmits sense que s’hagin presentat al·legacions, i quan existeixen declaracions públiques d’alcaldes veïns coneixedors dels tràmits reclamant participar del cànon municipal”.
Invitació al President Torra perquè conegui la Ribera nord
De fet, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre no va assistir ahir a la reunió prevista a Barcelona amb el Conseller Calvet i amb els alcaldes de la comarca, a la qual estava convocat, després de conèixer “amb estupefacció” les declaracions que va fer el President de la Generalitat en seu parlamentària, on el President Torra es posicionava en contra de la inversió a Riba-roja, amb un contundent: “no a l’abocador de Riba-roja”.
Aquestes declaracions contràries van ser rebudes amb molta preocupació al municipi, ja que el President Torra es referia a Riba-roja com “una zona rural basada en la pagesia, demostrant un desconeixement de la realitat industrial del municipi i de la Ribera nord”. Per a l’Ajuntament, el posicionament del President de la Generalitat és “francament preocupant”, per això convidarà formalment a la primera autoritat de Catalunya a “visitar Riba-roja i la Ribera nord, i a conèixer la comarca a fons, i veure de primera mà quina és la problemàtica a la qual s’enfronta el territori quan d’aquí deu anys tanquin les dues nuclears d’Ascó”.
Unitat política davant aquesta oportunitat
En aquest context, la Corporació Municipal en ple referma la “unitat política i municipal” a favor de les inversions anunciades a Riba-roja, no renunciant a “l’oportunitat que representen per reactivar l’economia local i comarcal”, en un context de despoblament rural accelerat: en tres anys s’han perdut només a Riba-roja uns 200 veïns, una tendència que també es dóna a la majoria dels pobles riberencs. L’Ajuntament remarca, a més, que “Riba-roja és pionera en coworking rural, en polítiques actives de captació de població i de suport a l’emprenedoria, en un model que s’ha estès arreu de Catalunya i que és reconegut en l’àmbit estatal i europeu”, per “reclamar al Govern català doni suport al municipi en un moment tan important”.
Les xifres anunciades per l’empresa, i recollides en el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, són entre altres 14 + 30 llocs de treball, a més dels necessaris per a les fases de construcció i les indústries auxiliars i empreses de serveis que puguin sorgir; ingressos de 10,5 milions a les arques municipals durant els 21 anys de vida útil del dipòsit; que els veïns no paguin taxa d’escombraries ja des d’aquest mateix any; i la construcció de la carretera a Maials fins a les Valls, que ara és un camí de terra malgrat ser la via d’evacuació del Pla Emergències Nuclear (PENTA). “La inversió és prou important; de les més importants dels darrers anys al país; no s’anuncien a creació de mig centenar de llocs de treball cada dia; el Govern no pot girar l’esquena al poble ara, quan tot s’ha tramitat de manera correcta i fa anys que es coneix el projecte i que s’està a l’expectativa que s’iniciïn les obres”, coincideixen al municipi.
Debat urgent per consensuar un model comarcal
En darrer lloc, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre considera “preocupant que a la comarca es vetin debats i idees tan importants i urgents d’afrontar com és el model econòmic postnuclear”: “Una inversió com aquesta no és una agressió al territori, confiem plenament que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’empresa faran les coses bé. Es tracta de crear riquesa i, en cap cas, exclou impulsar altres sectors econòmics, sinó que poden conviure com, de fet, conviuen a molts territoris”. L’Ajuntament recorda que els darrers anys Riba-roja ha participat activament en els projectes comarcals, com el FEDER que ara de nou perilla per falta de recursos municipals.
“Riba-roja està disposada a parlar i consensuar un model comarcal i d’encaix de tots els pobles, que abordi amb esperança el futur de la Ribera d’Ebre, però sense fer trampes al solitari. Totes les postures i totes les opinions han de ser legítimes i hem admetre com a punt de partida que coexisteixen dues visions de comarca i dues realitats: una al nord, industrial i una sud, més rural, i que ens hem d’entendre sense excloure a ningú”, apunten des de la Corporació Municipal.