Trinxeres guerra civil.
PARTIDA DE BERRÚS:
Aquesta partida, que pertany al terme municipal de Riba-roja d’Ebre, està envoltada de trinxeres i pous de tirador de la Batalla de l’Ebre.
Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja. Són diversos els documents que certifiquen l’existència de Berrús com a poble, o unit a Riba-roja d’Ebre, com una carta de població de 1185 o una venda de terres al seu terme l’any 1205. També s’anomena el poblet en uns actes possessoris que, per poders del Comanador de Vilalba, redacta un escrivà reial del Col·legi Sant Joan Evangelista de Saragossa. Ja al segle XIX va continuar essent del terme de Riba-roja, com església, i només hi quedaven dues cases o masies habitades: la del Joanet del Rico, que hi va viure fins passada la guerra del 1936, i la de Rosildo.
En algun moment de la història, una epidèmia hauria fet fugir els habitants als tres pobles veïns que, amb tot, haurien mantingut les romeries a l’església del poble, que era tal qual avui és l’ermita de Santa Magdalena de Berrús. De fet, avui dia Vilalba fa els 22 quilòmetres de romeria des del poble fins a l’ermita el dissabte següent que Riba-roja, que hi puja el dilluns de Pasqua a menjar la mona; i la Pobla, que és a 13 quilòmetres, es reuneix a Berrús el segon dissabte després de Pasqua.
Als anys 60 del segle passat, l’ermita hauria quedat sota les aigües amb la construcció del pantà de Riba-roja, però la iniciativa dels veïns van fer que es traslladés pedra a pedra i es reconstruís al seu emplaçament actual, a la partida de les Sogues, un dels millors miradors sobre l’Ebre català, dins el terme municipal riba-rojà.
LA PUNTA DEL DUC:
Trinxeres i búnquers.
La Punta del Duc és una muntanya de 297 metres que es troba al terme municipal de la Pobla de Massaluca, a l’extrem nord de la comarca de la Terra Alta i està inclosa dintre de l’Espai Natural Protegit de Riba-roja d’Ebre (PEIN) i dels Espais de la Batalla de l’Ebre, i Reserva de la Biosfera de la Unesco.
S’hi troben restes de les trinxeres i fortificacions de la línia defensiva republicana durant la Guerra Civil. Els senders rehabilitats permeten resseguir els camins dels soldats republicans durant els més de cent dies de batalla. Des del mirador, podem veure un gran camp de fruiters al davant i a l’esquerra, l’antiga residència dels treballadors de la Renfe, l’antic cementiri i les restes del campanar del poble vell de Faió (Aragó), inundat per les aigües del pantà l’any 1967.
Campanar església antic poble de Faió, ara inundat.
Actualment, el poble es troba en un altre emplaçament, uns quants metres més amunt. Impacta veure el campanar de l’antiga església de Sant Joan com emergeix de les aigües. Sobre la muntanya que hi ha darrere del campanar, veurem l’ermita del Pilar que pertany al mateix municipi.
Més a la dreta, dalt d’un turó, podem contemplar, de lluny, l’ermita de Santa Maria Magdalena de Berrús al seu nou emplaçament, dins del terme municipal de Riba-roja d’Ebre, ja que també va ser salvada de les aigües del pantà l’any 1968 i continua sent punt de pelegrinatge dels municipis de Riba-roja d’Ebre, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.
La Punta del Duc és una zona privilegiada quant a fauna i paisatge, destacant la presència de diferents aus rapinyaires, com els voltors i l’àliga de la cuabarrada. Ens trobem en una ZEPA (Zona d’Especial Protecció per als Ocells). També hi són presents l’incombustible porc senglar i la cabra hispànica.
Vistes de la zona des de la Punta del Duc.