MIRADOR DEL MEANDRE:
El riu entra al terme de Riba-roja d’Ebre encaixonat per serralades, i surt descrivint el meandre on es troba la vila.
El mirador es troba situat al marge esquerre l’Ebre, a la partida anomenada Valldeporcs, on podem contemplar l’inmensitat del meandre que envolta al municipi.
Està inclòs dins del catàleg de Zones Humides de Catalunya sota el nom de “Sebes i Meandre de Riba-roja”. Per tant, és la continuació natural de l’espai veí de la Reserva Natural de Sebes, i formen una mateixa unitat hidrogeomorfològica. Al fons, podem veure les illes que ens marquen la divisió del nostre terme amb Flix.
Al cim de la Penya de Valldeporcs, hi ha trinxeres de la Guerra Civil que reaprofiten construccions anteriors. En el vessant, i prop del punt més alt, apareixen algunes estructures que podríen ser antigues (murs d’una sola filada).
A causa de l’extensió i característiques d’aquest complex natural, destaquen diverses comunitats vegetals d’interès i una gran diversitat faunística associada. En el cas del Meandre de Riba-roja d’Ebre, prospeccions botàniques recents, realitzades per un expert, han delimitat un conjunt d’agrupacions vegetals que presenten un gran interés ecològic i de conservació.
Destaquen diferents agrupacions d’espècies, com ara l’om (Ulmus minor) i l’àlber (Populus amanecer). També hi ha la presencia de prats i jonqueres halòfiles mediterrànies (Juncetalia maritimi) i alguns exemplars de vegetació arbrada secundària com el tamariu (Tamarix). Així i tot, hi ha zones amb forta presencia de vegetació exótica com el canyar asiàtic (Arundo donax) i la proliferació de plantes ruderals als límits de l’espai.
Vistes des del Mirador del Meandre.
FORN DE CALÇ:
Forn de Calç.
Temps enrere, la calç era un dels elements més imprescindibles de la nostra societat: totes les obres es feien amb calç, com a element cohesiu de l’argamassa, les cases es blanquejaven, els metges receptaven aigua de calç, les vinyes s’esquitxaven amb calç i les porcades es desinfectaven. De fet, cada casa tenia un racó reservat a la gerra de la calç. Tanta demanda exigia una gran producció, que es realitzava als anomenats forns de calç, petites fàbriques en les quals, amb foc, es convertia la pedra calcària en calç.
FORN D’OLI DE GINEBRE DE CATXAP:
El forn de Catxap, es tracta d’una construcció en pedra, feta per a destil·lar, via escalfor, l’oli de ginebre. Ubicat al començament de les Valls, Vall de Graell, per sobre de Valldeporcs.
Es troba semi derruït, amb el que es poden veure les dues parets interiors, el que li dóna major valor didàctic. Té canal de recollida d’oli des de dintre del forn fins a una gran pica de recollida.
Forn d’oli de Catxap.
Forn d’oli de Catxap.